RO
EN

Acoperământ pentru mormântul Sfântului Ștefan cel Mare

Țesătură somptuoasă de import (Italia) din brocart și catifea cu fir de aur broșat, căptușită inițial cu mătase roșie, dublată acum cu pânză de in în culoare naturală.

Dimensiuni: 164 X 152 cm.

Proveniență: confecționat din porunca lui Bogdan voievod, fiul lui Ștefan cel Mare, probabil la Mănăstirea Putna.

Istoric: a figurat în Exposition de L'Art Roumain ancien et moderne. Au Musee du Jeu de Paume, Paris, 25 Mai - I-er Aout, 1925, (cat. 62). De aici expoziția a fost itinerată, într-o formă mai restrânsă, la Geneva, unde a fost deschisă în ziua de 18 septembrie 1925, la Muzeul Rath ; Expoziția Ștefan cel Mare și epoca sa - 500 de ani de la înscăunare (12 aprilie 1457 - 12 aprilie 1957), organizată la Muzeul de artă al R.P.R., București, 1957.

Croit din cea mai somptuoasă țesătură din câte există la Mănăstirea Putna, acest acoperământ de mormânt este alcătuit dintr-un capac dreptunghiular, ale cărui dimensiuni sunt corespunzătoare pietrei funerare pentru care este destinat, și din trei poale, deteriorate în mare măsură acum, menite să îmbrace laturile soclului care marchează, la suprafață, mormântul hipogeu al marelui voievod. Pe toate suprafețele, țesătura de catifea, care formează fondul roșu-purpuriu al învelitoarei, este decorată cu motive stilistice vegetale, reprezentând crengi, frunze și flori poliforme, spice și rodii, toate broșate în fire strălucitoare de aur, conturate și modelate în multitudinea lor de detalii, cu fire de mătase roșie. Capacul principal este încadrat de un chenar dreptunghiular de satin roșu-zmeuriu, cu marginile aurite, pe care se află brodată, cu fir de aur, inscripția comemorativă în limba slavonă.

Inscripții: „Io Bogdan voievod, din mila lui Dumnezeu domn al Țării Moldovei, a împodobit și acoperit cu acest acoperământ mormântul tatălui său, Io Ștefan voievod, care a domnit în Țara Moldovei 47 de ani și trei luni și care a trecut la veșnicul lăcaș în anul 7012 (= 1504), luna iulie, în ziua a doua, marți, la ceasul al patrulea din zi”.

Observații: Dimitrie Dan afirma în 1905 că acoperământul pentru mormântul lui Ștefan cel Mare „este ornat cu 11 canafuri de mătase”; în prezent nu mai are decât unul cu pasmanterie și acela foarte deteriorat. Este evident, de asemenea, că din poalele de pe laturile mici s-au tăiat fâșii.

Sus