RO
EN

Acoperământ de mormânt, sec. XV

Țesătură italiană de catifea cu fir de aur broșat și mătase. Peste vechea căptușeală din pânză de in s-a aplicat recent un material sintetic.

Dimensiuni: 208 X 92 cm.

Proveniență: veșminte domnești de la curtea lui Ștefan cel Mare.

Este confecționat din mai multe fragmente provenind de la un caftan domnesc din catifea roșie, decorat cu motive stilistice vegetale, reprezentând ample cununi de vreji, cu frunze de acant și flori multiforme, broșate în fir de aur și de mătase roșie. Cununile descriu, în desfășurarea lor, largi meandre pe câmpul roșu al catifelei.

Observații: Caftanul era un veșmânt boieresc sau domnesc, de origine orientală, cu o croială amplă și aspect fastuos. Constituia un semn distinctiv, pe care nu aveau dreptul să-1 poarte decât domnitorii sau boierii ridicați în aceste ranguri. De aceea, a căftării pe cineva însenina a-i acorda rangul de domn sau boier, îmbrăcându-l cu caftan. Caftanele se confecționau - potrivit rangului, stării materiale și orgoliului celor pentru care erau destinate - din atlazuri și brocarturi scumpe, decorate somptuos cu motive stilistice vegetale, țesute în fir de aur, de argint și de mătase, așa cum apar ele, de exemplu, pe fragmentele care compun acest acoperământ de mormânt.Sus