RO
EN

Acoperământ pentru mormântul doamnei Maria Voichița

Țesătură italiană din catifea și fir broșat cu broderie în chenar, căptușită inițial cu pânză de cânepă în culoare naturală peste care s-a aplicat recent o mătase albă.

Dimensiuni: 170 X 100 cm.

Proveniență: confecționat din porunca lui Bogdan al III-lea, probabil, în Mănăstirea Putna.

Istoric: a figurat în Exposition de L'Art Roumain ancien et moderne. Au Musee du Jeu de Paume, Paris, 25 Mai - I-er Aout, 1925, (cat. 65). De aici expoziția a fost itinerată, într-o formă mai restrânsă, la Geneva, unde a fost deschisă în ziua de 18 septembrie 1925, la Muzeul Rath ; Expoziția Ștefan cel Mare și epoca sa - 500 de ani de la înscăunare (12 aprilie 1457 - 12 aprilie 1957), organizată la Muzeul de artă al R.P.R., București, 1957.

Țesătura acestui acoperământ este la fel ca cea a acoperământului de tetrapod (cat. 21), din 1506, donat tot de Bogdan al III-lea Mănăstirii Putna. Aici însă, dimensiunile piesei fiind mai mari, cele două cununi de spice se desfășoară în toată amploarea lor, cuprinzând, în bucla de jos, un vas cu ramuri de vâsc, iar în bucla de sus două jerbe florale desprinse din bulbii prin care trec spicele, în intrândurile sinuoase ale cununilor, de la nivelul median, și în zona colțurilor superioare, se văd, numai pe jumătate, alte patru vase cu ramuri de vâsc. Toate motivele sunt broșate în fir de aur și de mătase roșie. De jur împrejur, pe bordura de mătase roșie, este trasat chenarul în interiorul căruia se desfășoară, brodată cu fir de aur, inscripția comemorativă în limba slavonă.

Inscripții: „Acest acoperământ 1-a împodobit Io Bogdan voievod, din mila lui Dumnezeu domn al Țării Moldovei, fiul lui Ștefan voievod, nepotul lui Radul voievod și l-a pus pe mormântul întru sfințenie răposatei sale mame, Maria, doamna lui Ștefan voievod, în anul 7021 (= 1513), ianuarie 30”.

Observații: Virgil Vătăsianu și alți cercetători consideră data de 30 ianuarie 1513, din inscripția acestui acoperământ de mormânt, drept data morții Măriei Voichița. Se știe însă că ultima soție a lui Ștefan a murit în ziua de 26 februarie 1511, data de mai sus reprezentând, așadar, anul, luna și ziua în care Bogdan al III-lea donează acest acoperământ pentru mormântul mamei sale. În Repertoriul monumentelor, 1958, acoperământul pentru mormântul Mariei Voichița este reprodus din eroare, în locul acoperământului pentru mormântul doamnei Maria, soția lui Radu cel Frumos.

Sus