RO
EN

Prescuri, mâncare, cumpătare la Mânăstirea Putna

Prescuri, mâncare, cumpătare la Mânăstirea Putna

Comandați prin curier cartea Prescuri, mâncare, cumpătare la Mânăstirea PutnaComandați cartea prin curier

Ediție îngrijită de Hrisostom Ieromonahul și Garoafa Coman presbitera.
Editura Bizantină, 2018.


Calea monahală este un lucru foarte greu de înțeles, începând de la chemarea pe care o primește viitorul monah, de la imboldul lăuntric de a părăsi lumea, continuând apoi cu drumul propriu-zis. Iar sfârșitul acestei căi cine-l va spune? Este și mai greu să încerci o abordare a vieții monahale dintr-o perspectivă foarte lumească, sperând să ajungi la o anumită înțelegere a lucrurilor care se petrec într-o mănăstire, sau, mai mult, la cele care „pun in mișcare” mănăstirea. Nu poți să faci o caracterizare a sufletului cuiva, bazându-te doar pe semnalele pe care le primești de la trup, și să fii fără de înșelare. Dar nici nu poți sa introduci o separație între suflet si trup, fără să greșești față de amândouă.

Lepădarea de lume și de sine a monahului nu trebuie înțeleasă doar ca o smerită renunțare la unele bunuri sau bucurii sau ca o umilicioasă rămânere în urmă. Ea trebuie mai întâi de toate înțeleasă ca afirmare a celuilalt. Celălalt devine mai important decât monahul. Monahul alege să renunțe la multe lucruri tocmai pentru ca ceilalți să se poată bucura de ele.

Mâncarea este de fapt doar un pretext, un simplu prilej pentru adevăratul scop: ÎNTÂLNIREA! Nu întâmplător Hristos face trimitere la Cină, atunci când vorbește de Împărăția cerurilor. Masa devine astfel o expresie a bucuriei întâlnirii.

Este vorba în această carte despre un mod în care putem descoperi echilibrul vieții chiar și atunci când gătim. Cititorul poate că nu va afla rețete noi sau mari secrete ale gătitului. Sperăm însă că va căuta dincolo de aceste rețete și, de ce nu, chiar în aceste rețete, bucuria întâlnirii. Și atunci mâncarea, ca de altfel toate celelalte ale noastre, va constitui un prilej de a ne întâlni cu noi înșine și cu cei apropiați și iubiți ai noștri ... în Dumnezeu!

Arhim. Melchisedec, Starețul Mănăstirii PutnaSus