RO
EN

Dveră, 5 martie 1613

Dveră
Țesătură orientală din catifea, fir broșat și mătase, dublată cu un material sintetic nou, de culoare albă, aplicat peste vechea căptușeală, foarte uzată, din bumbac mercelizat în dungi ocru cu floricele.

Dimensiuni: în. 234 X 167 cm (inclusiv marginile din mătase verde și catifea cafenie).

Proveniență: dăruită Mănăstirii Putna de Axinia, doamna lui Ștefan voievod, fiul lui Tomșa voievod.

Istoric: a figurat în Expoziția Costumul de curte în Țările Române, sec. XIV-XVHI, deschisă la Muzeul de artă decorativă din Belgrad în perioada 10 septembrie - 15 octombrie 1969 și la Muzeul de artă al R. S. România în anul 1970 (cat. 20). Expoziția a fost organizată de Secția de artă veche românească a Muzeului de artă al R. S. România.

Confecționată din mai multe fragmente de catifea roșie, încheiate pe o axă mediană verticală, această dveră este decorată cu variate motive florale, dispuse romboidal și reprezentând, într-o discretă stilizare, lotuși, caprifoi, garoafe, lalele și zambile, țesute în fir de aur broșat și de mătase roșie. Decorul este flancat, pe laturile verticale, cu doua borduri de mătase verde satinată și brocată în desen geometric și floral, datând, probabil, din secolul al XVIII-lea. La partea superioară, pe o bandă din catifea cafenie, este brodată cu fir de aur răsucit inscripția de danie, pe două rânduri, în limba slavonă. Pe latura inferioară au mai rămas prinse șapte canafuri verzi, roșii, albastre și galbene, cu pasmanterii, din cele aproximativ douăsprezece câte au fost inițial.

Inscripții: La registrul de sus, inscripție de danie, pe două rânduri, în limba slavonă: „Această dveră a făcut-o roaba lui Hristos Axinia, doamna lui Io Ștefan voievod, fiul lui Tomșa voievod, și a dăruit-o sfintei Mănăstiri Putna, al cărei hram este Adormirea Maicii Domnului, întru pomenirea sa, la anul 1613, luna martie 5”.

Sus