RO
EN

Lespedea funerară a Mariei Voichița,
ultima soție a lui Ștefan cel Mare

După 1492

Marmură de Carrara sculptată în champleve.

Dimensiuni: lg. 179 cm; lț. 53 cm; grosimea 14 cm.

Este alături de mormântul lui Ștefan cel Mare, la nivelul pardoselii, sub același baldachin. Lespede dreptunghiulară, decorată în champleve, cu două vrejuri florale care se împletesc și se desfac la distanțe egale, formând patru medalioane cvasielipsoidale, în interioarele cărora se mlădiază și se împletesc numeroase alte ramuri cu frunze de arbori sacri și cu flori de gențiană, sugerând contururi de inimi înscrise armonios și elegant în medalioanele respective.

Inscripții: de jur împrejurul câmpului decorativ central, inscripție slavonă, cu litere capitale săpate în relief plat: „Acest mormânt este al Doamnei Maria, fiica lui Radu Voievod, Doamna lui Ștefan Voievod, Domnul Țării Moldovei, care s-a strămutat către locurile de veci în anul 7..., luna...”.

Observații: lespedea a fost executată cu mult înaintea morții Mariei Voichița, probabil odată cu lespedea lui Ștefan cel Mare și de către același meșter. Pentru problema datării și a inscripției incomplete, a se vedea fișa precedentă. Maria Voichița a murit, după cum spune Cronica lui Grigore Ureche „Vă leato 7019 fevruarie, miercuri în săptămâna albă”, adică la 26 februarie 1511. Data morții sale nu a fost menționată însă nici în inscripția acoperământului de mormânt lucrat din porunca fiului ei, Bogdan al III-lea Vlad, în 1513.

Sus