RO
EN

Văl liturgic - panaghia, 1481

Văl liturgic - panaghia
Broderie cu fir de aur, argint, mătase colorată și perle foarte fine, pe un fond de mătase ocru. înnoit, căptușit cu pânză satinată bej, executată, probabil, în atelierul Mănăstirii Putna.

Dimensiuni: 61 X 84 cm.

Proveniență: potrivit însemnărilor din inventarele mănăstirii, a fost dăruit acestei ctitorii de către Ștefan cel Mare.

Scena reprezintă ridicarea Panaghiei de către cei doisprezece apostoli întru pomenirea și glorificarea Maicii Domnului, după „adormirea” sa. La mijlocul compoziției se află pristolul pe care sunt așezate discul și prescura, în vederea împărtășirii apostolilor. Cel care împarte „sfântul trup” este Petru, surprins cu privirile spre cer, unde tronează, în nimb de glorie. Fecioara Măria, ornată, adică în atitudine de rugăciune, cu brațele deschise în sus. Prezenta sa este marcată cu inițialele cuvintelor grecești Miter Teu, ceea ce înseamnă Maica Domnului. Ceilalți unsprezece apostoli sunt grupați șase la dreapta și cinci la stânga. Zece din ei sunt indicați cu inițialele numelor: Filip, Andrei și Matei, la stânga; Petru, la mijloc; Pavel, Matia, Marcu, Simon, Toma și Luca. la dreapta. Se înțelege că ceilalți doi, nemarcați, trebuie să fie Iacov și Ioan. Solemni și gravi, ei înalță brațele spre slavă, ca într-o rugăciune. Nimburile și vesmintele lor, precum și cele ale Maicii Domnului, sunt brodate cu aur și conturate, în mai multe detalii, cu mărgăritare fine și strălucitoare. De sub mantiile aurii apar multe vesminte verzi și roșii, în subtile corespondente cromatice cu fondul de aur al soarelui și de mătase roșie al stelei, în contururile verzi ale căreia este plasată Fecioara, către care gravitează psihologic toate personajele, întreaga scenă este încadrată într-un chenar dreptunghiular decorat cu motive florale și cu câte o rozetă la fiecare din cele patru colțuri. Pe latura de jos a vălului sunt prinși cinci ciucuri albaștri cu pasmanterie de aur și mărgean, în canafurile cărora sunt amestecate fire, așijderea de aur.

Inscripții: la registrul de sus și în mijloc, în câmp, pe fondul de mătase ocru, sunt brodate cu fir de aur inițialele apostolilor și ale Fecioarei Măria.

Observații: Menirea funcțională a acestei broderii, în oficierea cultului ortodox, nu este clarificată. Ea are dimensiunile unui pocrovăț mare, fără să corespundă însă și ca temă iconografică unei asemenea destinații. O. Tafrali și V. Vătăsianu au considerat-o antimis. în plus, O. Tafrali vedea în personajul central pe Iisus și nu pe apostolul Petru, eroare care apare și în Repertoriul monumentelor, 1958, precum și în Iconografia artei bizantine și a picturii feudale românești, de I. D. Ștefănescu.

Sus