RO
EN

Pocrovăț pentru disc, 1481

Pocrovăț pentru disc
Broderie cu fir de aur, argint, mătase colorată și perle, pe un fond de satin cafeniu, înnoit ulterior, pe alocuri, în suprafețe mari. Căptușit cu tafta roșie.

Dimensiuni: în. 52 X 53 cm.

Proveniență: dăruit în anul 1481, de Ștefan cel Mare, Mănăstirii Putna, unde a și fost, probabil, executat.

Prin tema sa iconografică, acest pocrovăț este menit să acopere discul, copia și steluța, care servesc la împărtășirea cu pâine.

Scena se petrece aici în fața mesei altarului și a unui baldachin, numit ciborium, deasupra căruia se desfășoară, ca două aripi în zbor, un văl brodat cu fir de aur și de mătase vișinie. De sub ciborium, Iisus, asistat de un arhanghel, împărtășește cu „sfântul trup” pe cei șase apostoli, grupați câte trei, la dreapta și la stânga mesei altarului, pe care se află discul și două prescuri. Primul care primește cuminecătura este apostolul Petru, în spatele acestuia sunt Marcu și Iacov (al lui Zevedeu?), iar în partea opusă Ioan, Vartolomeu și Toma, fiecare personaj fiind indicat cu inițiala numelui său. Nimbul cruciger al lui Iisus, cel simplu al arhanghelului, precum și veșmintele lor sunt conturate și „modelate” cu șiraguri de perle, iar vrejuri sumare, cu frunze de stejar, decorează câmpul cafeniu al broderiei la registrele de sus și de jos.

Inscripții: De jur împrejur, în chenarul marginal, este brodată cu fir de aur, pe fond cafeniu, următoarea inscripție liturgică în limba slavonă: „Luați, mâncați, acesta este trupul meu, care se frânge pentru iertarea păcatelor voastre”. La registrul de jos, în câmp și în chenarul din colțul drept, este brodată, cu fir subțire argintiu, o inscripție târzie, în limba română, cu litere chirilice stângaci trasate și, parțial, greu lizibile: „Acest sfînt procovăț l-a înnoit eu Maria Nestor, jupâneasa logofătului Icniță Adam”.

Sus