RO
EN

Pocrovăț pentru potir, 1481

Pocrovăț pentru potir
Broderie cu fir de aur, argint, mătase colorată și perle, pe un fond de satin cafeniu, înnoit ulterior parțial. Căptușit cu nanching de culoare măslinie.

Dimensiuni: 52 X 53 cm.

Proveniență: dăruit în anul 1481, de Ștefan cel Mare, Mănăstirii Putna, unde a și fost, probabil, executat.

Acest pocrovăț, reprezentând împărtășirea apostolilor cu vin, este menit să acopere potirul și lingurița. Cadrul în care se petrece scena, fondul, elementele decorative, numărul și dispunerea personajelor, dimensiunile și tehnica sunt cvasiidentice cu cele ale pocrovățului de la cat. nr. 3, fiind perechea acestuia. Diferă numai conținutul cuminecării și al inscripției liturgice, precum și numele apostolilor, care, aici, sunt alții decât cei reprezentați în „împărtășirea cu pâine”, sau, mai bine zis, sunt ceilalți șase. Primul care se cuminecă în acest pocrovăț este Pavel, un personaj deosebit de expresiv; în stânga sa este Luca, iar în spatele său Simion. La dreapta altarului sunt grupați, în așteptare, Matei, Iacov (al lui Alfeu?) și Filip. În câmpul lucrării, la registrul superior, sunt brodate cu fir auriu, pe un fond cafeniu, inițialele sfinților.

Inscripții: de jur împrejur, în chenarul marginal, este brodată cu fir de aur, pe un fond cafeniu, următoarea inscripție liturgică în limba slavonă: „Beți din aceasta toți, acesta este sângele meu, al legii celei noi, care pentru voi și pentru mulți se varsă spre iertarea păcatelor”, în câmpul lucrării, la registrul superior, sunt brodate cu fir auriu, pe fond cafeniu, inițialele numelor tuturor personajelor participante la scenă.

Sus