background

Clopote

Clopote

La Putna se păstrează până astăzi patru clopote din vremea începuturilor mănăstirii: Buga, Blagovistnicul și Ușerul, expuse lângă Turnul clopotniță, și Siluanul, care încă este folosit.

Cel mai vechi este Buga, dăruit de Sfântul Ștefan mănăstirii în anul 1484. De numele acestui clopot a fost legat în chip special rostul național al Putnei. Tradiția spune că atunci când bătea, se auzea în toată Moldova, asemenea poruncilor date de ctitorul său. Într-unul dintre drumurile sale la Putna, Mihai Eminescu a aflat și a consemnat într-un articol că Buga a bătut singur în 1 octombrie 1777, când turcii îl ucideau la Iași pe Grigore al III-lea Ghica, domnul Moldovei care protestase atunci când Imperiul Otoman dăduse Bucovina Imperiului Austriac.

Clopotul Buga

Acest clopot, anume Buga, al Mănăstirii Putna, la anii de la Hristos 1484 s-a făcut de ctitorul ei, fericitul Ștefan voievod cel Vestit, iar la anii 1760 s-a stricat și mănăstirea, cu ajutorul Mitropolitului Iacob Putneanul, l-au prefăcut și la anii 1793 iarăși s-a stricat și la anul 1818, prin silința egumenului Filaret Bendevschi, cu ajutorul boierilor Ilie Ilschi, Dimitrachi Costân și Vasile Vasilco, iarăși de iznoavă s-a prefăcut. Auzi, Doamne, glasul lor.


Clopotul Buga a fost dăruit de Sfântul Ștefan Mănăstirii Putna în anul 1484. Inscripția de pe el ne aduce în fața ochilor minții drumul acestui clopot celebru.

Clopotul Buga

De-a lungul timpului, Buga a fost reparat ori turnat în mai multe rânduri, de parcă ar fi resimțit și el încercările prin care trecea țara.

Din vremea Sfântului Ștefan cel Mare datează și Blagovistnicul, turnat la 1490. După ce s-a dogit, el nu a mai fost returnat.

Ușerul a fost dăruit mănăstirii de către Petru Rareș.

Un singur clopot dintre cele vechi mai cheamă și astăzi la rugăciune în forma lui originală, neatinsă vreodată de intervenții în scop de reparare. Este Siluanul, un clopot al cărui nume îi vine de la donatorul său: „În zilele binecinstitorului domn, Io Petru voievod, arhimandritul ieromonah Siluan a făcut acest clopot pentru sufletul său și al părinților săi, în anul 7038 <1530>, luna iulie 16”.

Noul set de clopote al mănăstirii.

Împlinirea a 550 de ani de existență a mănăstirii a fost cinstită prin realizarea unui nou set de clopote, care s-au alăturat celor existente. În 2015–2016, s-au lucrat 11 clopote la fabrica din Tutaev, Voronej, Rusia, folosindu-se tehnica tradițională a turnării în forme de lut, în pământ. Fiecare a primit numele unui sfânt ocrotitor al mănăstirii: Sfântul Ștefan cel Mare (5.200 kg), Sfântul Ierarh Iacob Putneanul (2.980 kg), Sfântul Ierarh Teoctist (1.770 kg), Sfântul Daniil Sihastru, Sfântul Ierarh Ghenadie, Sfântul Ierarh Ilie Iorest, Cuviosul Sila, Cuviosul Natan, Cuviosul Paisie, Cuviosul Arsenie, Eustatie Protopsaltul.

Pe clopote sunt înscrise cuvintele: „Laudă pe Dumnezeu cel adevărat, cheamă poporul, adună slujitorii, plânge morții, alungă molimele, împodobește sărbătorile” sau „Cheamă viii, plânge morții, alungă fulgerele”. Cel mai mare clopot are o inscripție dedicatorie: „Cu voia Tatălui, cu ajutorul Fiului și cu săvârșirea Sfântului Duh, s-au turnat aceste clopote la 550 de ani de la punerea pietrei de temelie a Mănăstirii Putna, unde se prăznuiește hramul Adormirii Preasfintei Născătoarei de Dumnezeu și pururea Fecioarei Maria, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Pimen, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, prin osârdia părintelui stareț, arhimandritul Melchisedec Velnic, și a întregii obști”.

Ele au fost sfințite de Înaltpreasfințitul Părinte Pimen, după Sfânta Liturghie din 10 iulie 2016.

Pe fiecare clopot apare icoana sfântului care îi dă numele, alături de icoana Mântuitorului, a Adormirii Maicii Domnului sau de reproducerea stemei Sfântului Ștefan cel Mare de pe clopotul de la Bistrița.