
Sărbătoarea Sfântului Iacob Putneanul a început miercuri, 14 mai, cu aducerea spre închinare a sfintelor moaște ale Sfântului Iacob Putneanul din Paraclisul Sfinții Apostoli Petru și Pavel al mănăstirii în pridvorul bisericii voievodale, în prezența elevilor Școlii Gimnaziale „Sfântul Ierarh Iacob Putneanul” din Putna. Purtând în mâini flori și lumânări, aceștia au format un culoar prin care părinții mănăstirii au purtat moaștele Sfântului Iacob, care a ctitorit școala din Putna în 1757, aceasta fiind prima școală din mediul rural din Moldova.
La ora 18:00 a început Privegherea în cinstea Sfântului Ierarh Iacob Putneanul, în biserica voievodală. A slujit Preasfințitul Părinte Macarie, Episcop al Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord, alături de clerici ai mănăstirii și de preoți din zonă. La sfârșitul slujbei, Preasfințitul Macarie a rostit un cuvânt de folos, în care a vorbit despre faptul că majoritatea membrilor familiei Sfântului Iacob au intrat în monahism: părinții – tatăl devenit ieroschimonahul Adrian și mama, monahia Mariana, doi frați și o soră. Părintele Episcop, de origine din Transilvania, a subliniat faptul că Sfântul Iacob „în perioada uniatismului, nu i-a lăsat singuri pe ardeleni. Durerea Ardealului a fost și durerea Moldovei, i-a sprijinit, le-a trimis cărți de cult și de învățătură în limba română, le-a trimis preoți. A ridicat iată poduri ale dragostei peste munți, peste Carpați și a întins brațele sale părintești și peste credincioșii dreptmăritori ardeleni. De aceea, noi, ardelenii, îi purtăm vie recunoștință și îi cerem neîncetat ajutorul.”
Joi, 15 mai, prăznuirea Sfântului Iacob a început cu slujba Acatistului în biserică. La ora 09:00, s-a slujit Sfânta Liturghie arhierească, la altarul de vară din incinta mănăstirii. Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, au slujit trei ierarhi: Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, Preasfințitul Părinte Macarie, Episcop al Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord, și Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. Alături de aceștia, la sobor au fost 56 de slujitori, între care stareți de mănăstiri, foști consilieri eparhiali, părintele protopop de Rădăuți, preoți români din nordul Bucovinei – regiunea Cernăuți și doi părinți profesori de la Institutul Teologic de grad universitar din Balamand, Liban, care ține de Patriarhia Antiohiei.
În cadrul Sfintei Liturghii au fost hirotoniți doi viețuitori ai mănăstirii: ierodiaconul Natanael Melinte întru ieromonah și monahul Ambrozie Gavrilă întru ierodiacon.
Cuvântul de învățătură a fost rostit de către Preasfințitul Părinte Andrei. Preasfinția sa a prezentat pe îndelete viața Sfântului Iacob, accentuând formarea sa duhovnicească și darul său de povățuitor duhovnicesc. Alături de multe binefaceri pe care le-a făcut Mănăstirii Putna, Bisericii și societății vremii, convingând pe cei bogați să fie milostivi, Părintele Episcop a arătat că Sfântul Iacob „n-a făcut compromisuri niciodată; ce a fost «da» a rămas «da» și ce a fost «nu» a rămas «nu»”. Înainte de sfârșitul vieții pământești, a luat schima mare, în care a fost înmormântat, smerit: „Cine a putut sluji mai frumos decât cel care a îmbrăcat chipul îngeresc, a trecut prin toate treptele sacramentale, a lăsat cinstea arhieriei și scaunul de mitropolit și s-a retras ca un simplu monah? De aceea Dumnezeu l-a preamărit și l-a așezat în rândul sfinților. Minunat este Dumnezeu întru sfinții Lui.”
După Sfânta Liturghie a urmat un recital de versuri și cântece patriotice intitulat „Așa ne-a învățat Sfântul Mitropolit Iacob”, susținut de Grupul vocal-tradițional „Ai lui Ștefan, noi oșteni”, de la Liceul Tehnologic „Ion Nistor” Vicovu de Sus.
La propunerea Mănăstirii Putna, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, a conferit ordine eparhiale, care au fost înmânate de Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul.
Ordinul Sfântul Ierarh Iacob Putneanul a fost acordat câtorva viețuitori ai mănăstirii care se ocupă cu activitatea editorială și online: protos. Gherasim Soca, protos. Timotei Tiron, protos. Iachint Sabău, ierodiaconul Ambrozie Gavrilă, monahul Alexie Cojocaru și monahul Mardarie Marinciu. Acest ordin a fost acordat familiei de arheologi Nicolae (†) și Voica Maria Pușcașu, precum și arhitecților Aurel Ioan Eugen Botez, George Bogdan Teodorescu și Iustin Ursache.
Ordinul Mușatinii a fost acordat familiei Dorinel-Gheorghe și Loredana-Maria Mironescu, familiei dr. Dumitru Dorel și dr. Nicoleta Pomohaci, dr. Alexandru Găină și dr. Andrei Popovici.
În final, părintele stareț al mănăstirii, arhim. Melchisedec Velnic, a adresat un cuvânt de mulțumire Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, celor trei ierarhi, celor 56 de clerici slujitori și tuturor celor prezenți.
Părintele stareț a amintit de o necesitate a mănăstirii: „să aducem mai aproape de ochii noștri și ai vizitatorilor mănăstirii un crâmpei din ce a fost viețuirea în aceste locuri în vremea Sfântului Iacob și a Sfinților Sila, Paisie și Natan – și anume așezământul numit mănăstirea veche. Mănăstirea veche înseamnă biserica de lemn, care are originea la începuturile Moldovei ca stat, școala ctitorită de Sfântul Iacob și câteva chilii, de toate acestea îngrijindu-se Vartolomei Mazereanu.”
Mulțumind clericilor veniți din nordul Bucovinei, preoți români din regiunea Cernăuți, a arătat că „purtarea de grijă a Sfântului Iacob s-a întins și dincolo de granițele de azi ale țării. El a fost mitropolit al Moldovei înainte de a fi luată Bucovina de Imperiul Habsburgic și înainte de a fi luată Basarabia de Imperiul Rus. Ne rugăm ca purtarea sa de grijă să fie și astăzi peste românii din aceste locuri, locuri care păstrează urmele sale de părinte duhovnicesc – de exemplu, în pictura ce se mai păstrează din vechime la Mănăstirea Horecea, de lângă Cernăuți, se află portretul Sfântului Iacob.”
Cuvântul părintelui stareț s-a încheiat cu un îndemn la urcușul duhovnicesc: „Fiecare dintre noi avem talanți dăruiți de Dumnezeu și avem chemarea unor slujiri în viață. Să luăm aminte cum a urcat duhovnicește Sfântul Iacob din treaptă în treaptă și să ne împlinim slujirile. Astfel vom merge pe calea dragostei lui Dumnezeu și vom păși duhovnicește din treaptă în treaptă, spre mântuirea noastră și spre lucrarea lui Dumnezeu cu semenii noștri.”
Vineri, 16 mai, sărbătorirea sfinților putneni continuă cu pomenirea Sfinților Cuvioși Sila, Paisie și Natan, ucenici și colaboratori ai Sfântului Iacob Putneanul, care au viețuit la Putna și la Sihăstria Putnei, unde au fost înmormântați și unde se păstrează moaștele lor.